Wat is Nictiz?

Nictiz is het Nederlandse kenniscentrum voor landelijke toepassingen van ICT in de zorg. Het staat voor Nationaal ICT Instituut in de Zorg.

De organisatie bestaat sinds 2003 en wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het bestuur van Nictiz, dat onafhankelijk van het ministerie is, bestaat uit inhoudelijk experts en vertegenwoordigers van zorgverleners en patiënten.

Nictiz logo (voor een grotere versie, druk op de afbeelding)

Waarom willen ze over?

Het team van Specialist in Websites werd op een dag bij elkaar geroepen om te gaan sparren over een oplossing voor Nictiz. Nictiz zat destijds met een website die gebouwd is op Microsoft SharePoint. Microsoft SharePoint stopt met zijn ontwikkeling op 10 April 2018. Ze willen daarom over naar een betrouwbare CMS waarvan ze zeker zijn van een lange levensduur.

De grootste uitdaging bleek de standaarden filter op hun huidige website. Dit was iets wat niet makkelijk nagebootst kon worden op WordPress. Naast dat is het filtersysteem gebouwd op DataTables, waardoor alle data in tabellen staan. Tabellen zijn niet bekend om vriendelijkheid als het gaat om de mobiele/tablet weergave. Tevens is het belangrijk dat deze standaarden met elkaar vergeleken kunnen worden.

Oude Standaarden filter Nictiz (voor een grotere versie, druk op de afbeelding)

Ik kwam uiteindelijk met het idee om zelf een thema te maken waarbij het probleem met maatwerk erin wordt gezet. Hier komt enorm veel bij kijken. Bij SIW gebruiken ze meestal normale gekochte thema’s, maar dat is nu niet van toepassing. Het gaat hier dan om een maatwerk thema waarbij een klant in principe zo creatief kan zijn als hij of zij wilt. Lees hier iets meer hierover. Hiermee was Nictiz enorm blij omdat ze al over wilden gaan naar een compleet nieuw design.

Geen plug-in?

Hier bij Specialist in Websites gaat er rond dat je meeste problemen makkelijk kan fixen door een plug-in te downloaden. Dit is meestal wel waar, maar het is niet aan te raden om een website te draaien met talloze plug-ins. Hiermee wordt zowel de achterkant als de voorkant traag van je website en heb je ook veel functies van bepaalde plug-ins die niemand ooit gebruikt.

Wordpress Plugin Visueel Beeld (voor een grotere versie, druk op de afbeelding)

Tijdens mijn research kwam ik er achter dat er een filter plug-in is, vergelijk plug-in, en iets om de standaarden te weergeven. Alleen deze plug-ins kunnen nooit samenwerken, of zijn simpelweg te oud om in 2018 in een website te zetten. Met een maatwerk thema kun je zo vrij zijn om talloze javascript bibliotheken te importeren waarbij alles mogelijk wordt. (Natuurlijk ook niet te veel, want dan krijg je hetzelfde effect als talloze plug-ins in je website)

Mixitup en Alike logo's (voor een grotere versie, druk op de afbeelding)

Mijn oplossing was om gebruik te maken van één plug-in genaamd Alike en de MixItUp Bibliotheek. De plug-in Alike was na aankoop alleen toch niet zo’n groot succes, aangezien sommige bestanden beschadigd waren of de documentatie incompleet was. Dit was gelukkig geen probleem met wat PHP en Javascript ervaring :). We moeten helaas nog op het eindresultaat wachten, aangezien het project nog niet afgerond is.

Nadelen

De nadelen van zowel MixItUp, Alike en een maatwerk thema zijn dat de verantwoordelijkheid van de compatibiliteit tussen alle componenten niet in jouw handen ligt. Je moet er vanuit gaan dat de samenwerking niet te veel fouten veroorzaakt op je website.

Een groot nadeel is dat de Alike plug-in gewoon niet goed is afgemaakt en geen ruimte heeft voor vertaling. Het concept van de plug-in, dat je items/berichten/producten kan vergelijken met elkaar, werkt gelukkig perfect.

Afsluiting

Naast de bovengenoemde plug-ins komt er nog meer kijken bij de nieuwe website. Er moet rekening worden gehouden dat eindgebruikers niet zomaar cruciale website-onderdelen kunnen weghalen. Daarnaast moet de website een uitgebreide zoekfunctie krijgen waar alles netjes gevonden kan worden.

Op het moment van het typen van deze blog ben ik nog bezig met de website. Ik ben verantwoordelijk voor alle backend (achterkant website) en front-end (voorkant van de website). Mijn collega Berend doet de benodigde communicatie en wat onderhoud & content implementatie. Het is de bedoeling dat ik dit project voortzet na mijn stageperiode. Na mijn stageperiode kom ik namelijk in dienst bij Specialist in Websites om ze nog te verder met helpen met dit project en potentiële toekomstige uitdagingen!


Commentaar:

  1. Berend schreef:

    Ha Marthijn!

    Leuk blog, met een goede structuur. Je laat goed zien welke uitdagingen er zijn bij Nictiz en welke oplossing je hebt gevonden. Hopelijk kunnen we dankzij dit project meer leren over maatwerk websites binnen WordPress en dit in de toekomst aanbieden aan onze klanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *