Bouwheere

Bij Bouwheere Aannemersbedrijf BV ben je aan het juiste adres voor alles wat in en aan uw huis te bouwen, verbouwen of te verbeteren valt. Bouwheere is een allround bedrijf, waar professioneel en klantvriendelijk handelen hoog in het vaandel staan.

Logo van Bouwheere (voor een grotere versie, druk op de afbeelding)
Projectheere Wordpress Screenshot (voor een grotere versie, druk op de afbeelding)

Voorbereiding

De opdracht was om een thema te zoeken die matcht met een aannemersbedrijf. Na wat research van het bedrijf “Bouwheere” was ik van mening dat het thema “Constructor” goed matcht. Alle elementen klopten en de demo inhoud is bedoeld voor een aannemer. Echter was er al een soortgelijk thema aangeschaft en kon ik daar mee aan de gang.

Na het opzetten van een WordPress omgeving, het importeren van de demo content, heb ik een child-thema aangemaakt zodat ik de website kon aanpassen. Echter heb ik uit eigenwijsheid mijn bestaande methode van thema’s bouwen toegepast en dat is met PHP & SASS (Syntactically Awesome Style Sheets) te werken.

Tevens wijk ik enorm af van de plugin Visual Composer omdat dit, naar mijn mening, onvriendelijk is tegenover een klant. Ik hoor de klant namelijk te vaak zeggen dat ze slechts een afbeelding en wat tekst willen veranderen  en dat is met de ACF plugin wel mogelijk. Het enige nadeel is dat hiervoor veel PHP kennis is vereist.

Door grotendeels alle core-bestanden van het thema in WordPress aan te passen kwam ik tot conclusie dat ik beter mijn eigen thema kon maken. Hierbij ontstond het thema: “ProjectHeere”.

Projectheere

Op dit punt heb ik al een bestaand thema compleet klaar staan. De bedoeling is om de inhoud over te zetten naar het nieuwe thema van elk bestand.

Allereerst pakken we een boilerplate voor het nieuwe thema. Dit is een bestaand thema waar bepaalde velden dynamisch ingevuld worden. In dit geval kan je zelf kan invullen hoe je thema heet, wat voor lay-out je gaat gebruiken etc.

Zie hiernaast (hieronder op mobiel) een screenshot hoe dit in werking is gegaan. 

Alle bestanden overzetten ging ook soepel, zolang ik maar rekening hield met bepaalde CSS namen. Ik heb met opzet geprobeerd om met de styling van het oude thema te werken, maar dit was niet gelukt. Echter zat de benaming er nog wel in. Denk dan aan de naam “bol-container” en “bol-grid” die overgezet moeten worden naar “ph-container” en “ph-grid”. Dit is gedaan door gebruik te maken van het search en replace tooltje van mijn editor (PhpStorm).

Code om een thema te laten generen via Yo Generator WP-Theme (voor een grotere versie, druk op de afbeelding)

WordPress Multisite

Het thema was klaar en toen kwam het legendarische concept van ProjectHeere naar voren. Namelijk; de klant wilt dat soortgelijke websites gekopieerd kunnen worden en gebruikt kunnen worden door klanten van hem (andere aannemers).  Ook werd er vermeld dat het gaat over een aantal van meer dan 1000 aannemers met 1000 domeinnamen en 1000 verschillende websites!

Ik kreeg te horen dat hiervoor WordPress Multisite goed van pas kwam. De bedoeling is om meerdere websites te hangen aan 1 thema. Zo heb je overzicht over alle websites en kan dit met gemak beheerd worden. Helaas hebben de developers weinig tot geen ervaring hier mee. Het was aan mij om uit te zoeken of dit mogelijk was.

Wordpress Multisite Visuele Uitleg (voor een grotere versie, druk op de afbeelding)
Projectheere subdomein toevoegen op Plesk (voor een grotere versie, druk op de afbeelding)

Domein koppelen aan Plesk

WordPress Multisite is eigenlijk gemaakt voor subdomeinen (sub1.wordpress.com, sub2.wordpress.com). Dankzij een plug-in kan je een multisite-website mappen naar een domein. Helaas is het niet zo makkelijk zoals het klinkt..

Om een domeinnaam te koppelen aan een wordpress multisite, moet je eerst het desbtreffende domeinnaam koppelen aan dezelfde omgeving als je wordpress multisite omgeving. Stel je wordpress multisite omgeving heet in dit geval “projectheere.nl”, en je gewenste domeinnaam is “loodgieteralkmaar.nl”, dan moet je het domeinnaam koppelen aan “projectheere.nl”. Helaas gaat dit met elk paneel anders, maar zo lang je het domeinnaam maar koppelt aan dezelfde inhoud (in meeste gevallen /httpdocs/) als je wordpress multisite domein, komt het goed.

 

Subdomein koppelen aan Domein

Vervolgens zorg je ervoor dat je dankzij de multisite-duplicator je huidige website dupliceerd. Zodra je website is gedupliceerd, kijk je naar het ID die hij mee krijgt. Die moet je namelijk invoeren bij de plug-in voor je multi-domein website.

Voer bij de instellingen je gewenste domein in en vul bij “Site ID” het ID in wat je zonet hebt onthouden. Klik op save en je bent klaar. 🙂

Projectheere Domein Dupliceer Instellingen (voor een grotere versie, druk op de afbeelding)

Conclusie

Ik ben blij dat ik tijdens het project verantwoordelijk ben geworden over de gehele website en hoe alles gaat functioneren. Hierbij ik ervaring gekregen in zoals het maken een WordPress Multisite, een eigen thema, een child-thema van je eigen thema en Plesk. Met deze ervaring kan ik in de toekomst meer efficiënte maatwerk websites maken op een grote schaal/voor grote bedrijven.


Commentaar:

 1. Berend Bakker schreef:

  Ziet er goed uit je blog Marthijn! Weinig taalfouten dit keer ;). Je kunt behoorlijk trots zijn op dit hele project. Van een complex vraagstuk (zoveel mogelijk sites in zo’n kort mogelijke tijd) een hele efficiënte oplossing gemaakt. Voor Specialist in Websites was dit nieuw gebied, en kunnen ook een hoop leren van jou en je werk!

 2. Jeffrey schreef:

  When I saw Marthijn building this project, I immediately thought “Wow, this can’t be done, never, not ever”, but when I understood the concept, the idea, the vision; I finally saw the light. Marthijn is a one-man machine. With focus, knowledge and the guts, Marthijn pushed through.

  He is the hero SiW deserves, but not the one it needs right now, so we’ll hunt him. Because he can take it, because he’s not a hero. He’s a silent guardian, a watchful protector, a Dark Knight.

  I would like to memorize this project with a simple, yet strong, quote.
  “Do. Or do not. There is no try.” — Yoda

  Why is this in English? Dat weet ik niet, ik zal verdergaan in mijn moedertaal.

  Marthijn muestra lo que tiene una verdadera todoterreno. Él no se da por vencido, no ve límites. Dale una idea, y él tendrá éxito. Incluso si cuesta 500 horas. Renunciar es perder. Ganar es el estándar.

  And I speak for everyone at jeffreyspaan.nl,
  Thank You Marthijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *