Wat heb ik zoal geleerd?

Tijdens mijn eerste stage periode heb ik geleerd hoe ik een WordPress omgeving creëer en aanpas. Ik heb voorheen pogingen gedaan om thema’s te ontwikkelen, maar dit waren slechts wat testjes. Bij mijn huidige stage bij Specialist in Website, kan ik niet alleen een maatwerk thema maken maar ook bijna elk thema naar wens aanpassen. Ik ben opnieuw in de Developer kant van de websites gedoken en minder in het grafische gedeelte. Ik ben overtuigd dat ik wel bijvoorbeeld een “Wireframe” of een “Moodboard” kan maken, alleen haal ik m’n voldoening er niet uit.

Verder heb ik meer kennis gekregen over hoe collega’s kunnen zijn. Wat ik vooral uit m’n ervaring kan halen tijdens mijn stageperiode is dat ik heel kritisch naar bepaalde website onderdelen kan kijken. Zo zaten collega’s bijvoorbeeld helemaal vast met een bepaalde container waar ze een randje omheen willen krijgen , hierbij heb ik ze geholpen hoe ze dat konden doen. Het is een bepaalde manier van kijken naar een website wat ik in de loop van dit jaar heb ontwikkelt.

De hoeveelheid contact met klanten is echter gedaald in tegenstelling tot mijn vorige stageperiode. Ik heb geleerd dat ik het persoonlijk wel fijn vind om feedback te kunnen krijgen van een klant, maar dat het mij niets zou uitmaken of directe communicatie is of via een perfecte debriefing.

Wat is er nieuw op mijn pad gekomen?

Het eerste waar ik aan moet denken is verantwoordelijkheid. Het project met Nictiz heeft veel invloed hierop gehad aangezien ik verantwoordelijk ben voor bijna alles wat je ziet op de aankomende nieuwe website. Lees hier meer over dat project.

Verder ben ik bijna alle hoeken van WordPress af gegaan. Dankzij het bovenstaande project en ProjectHeere ben ik enorm veel te weten gekomen over wat je precies kan laten uitlezen via PHP in een thema. Zo kunnen er velden toegevoegd worden aan categorieën, de terminologie van categorieën en een optiepagina; die allemaal uitgelezen kunnen worden via PHP code.

Wat heb ik geleerd over mijn eigen capaciteiten?

Ik blijf erbij dat zodra iets mijn interesse opwekt dat ik zo snel mogelijk alles wil weten over dat onderwerp. Dit was voornamelijk zo bij de projecten gerelateerd tot PHP en Javascript. Ik heb weinig gedaan met automatiseren, maar dat wil ik vooralsnog oppakken met Python de aankomende periode.

Past dit werkgebied bij mij?

Absoluut. Ik sluit mij volledig aan bij mijn vorige zelf reflectie van iDOTMEDIA B.V. Daar vertelde ik dat mij erg thuis voel bij het proces van het maken van een website. Het aspect van Developer sluit in dit geval meer aan dan het vormgeef aspect, maar daar heb ik mij bij neergelegd. Zoals ik bij “Wat heb ik zoal geleerd?” al heb verteld; ik heb wel het vermogen om vorm te geven, maar ik haal mijn voldoening er niet uit.

Naast het feit dat ik een ondernemer ben, heb ik ook een contract aangeboden gekregen bij Specialist in Website. Dat moet wederom genoeg zeggen over waarom dit werkgebied perfect past.

Zijn de werkprocessen uit het PAP in grote lijnen behaald?

Een Persoonlijk Actie Plan is een plan van aanpak waarbij je specifiek vertelt wat voor verplichte/optionele doelstellingen je gaat behalen tijdens je stageperiode. Deze afspraken maak je in het begin van je stageperiode en reflecteer je aan het einde.

In een grote lijnen heb ik ze zeker behaald, behalve enkele persoonlijke leerdoelen. Meer uitleg hierover vind je in een losstaande blog. Alle andere werkprocessen kun je rechts naast elke blog artikel zien.

Stagebegeleider

Mijn stagebegeleider Berend Bakker heeft als titel Hoofd Development van Specialist in Websites. Hij zorgt ervoor dat alle klanten tevreden blijven op een technisch aspect. Hier heb ik het dan over alle instellingen bij een website, het achterliggende gedeelte van een website (Plesk) of wat feedback puntjes na een oplevering. Als er een technisch probleem voorkomt met een website, is Berend meestal de eerste waar elke collega naar toegaat.

In het begin kon ik vaak ook terecht bij Julian van Ginkel, de commerciële manager van SiW. Zodra er een probleem opkwam waarbij inzicht van de klant nodig was, moest ik naar Julian toe. In December 2017 heeft Swen Hol Julian vervangen. Swen was voorheen altijd een collega maar is in dezelfde periode fulltime gaan werken bij SiW.

Welke persoonlijke doeleinden heb ik gerealiseerd?

Twee van de vier persoonlijke doeleinden heb ik succesvol afgerond. Echter ben ik niet teleurgesteld dat ik sommige doeleinden niet heb kunnen realiseren. Een uitgebreide uitleg hierover kun je lezen in een losstaande blog.

  • Ik kan nu een WordPress omgeving maken die gedupliceerd kan worden over meerdere domeinen met enkele klikken van de knop.
  • Ik kan met elk thema een child-thema creëren waarbij maatwerk wensen van een klant gerealiseerd kunnen worden.

Wat valt er nog te leren

Ik ben van plan mijn niet gehaalde persoonlijke doelen vooralsnog op te pakken in de komende periode al dan niet later in de toekomst. Verder ben ik van plan te blijven werken en innoveren bij SiW tijdens en na mijn komende examens. Hiernaast heb ik nog interesse om mij verder te verdiepen in Python en Plesk (Mijn hosting server waar mijn klanten bij zitten).


Commentaar:

  1. Berend schreef:

    Hee Marthijn!

    Wat een leuk blog om te lezen, over hoe jij zelf terugkijkt. Het is een heel erg herkenbaar stuk over je stageperiode. Je laat wederom zien dat je barst van de ambitie en je collega’s hebben ongetwijfeld ook veel van jou geleerd. Ik hoop dat je doorgaat met het behalen van de leerdoelen die je hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *