Urenschatting calculator

Bij Specialist in Websites krijg je de mogelijkheid om projecten op je te nemen. Dit betekent dat je verantwoordelijk kan zijn voor transparantie tegenover de klant met wat je gaat ontwikkelen. Hier komt een urenschatting bij kijken, waarbij je alle mogelijke functionaliteiten definieert tezamen met de soort functionaliteit, aantal uren en een omschrijving.

Gezien mijn collega’s en ik dit bijna dagelijks maken zijn er verschillende varianten geweest van een urenschatting. Om dit te stroomlijnen heb ik een Excel sjabloon gemaakt die het meeste denkwerk al weg neemt. Toch heb ik hier geen genoegen mee genomen en een website hiervoor ontwikkelt!

De tool maakt het mogelijk om snel een schatting te maken en eventueel te personaliseren met een kleur. Tevens kun je alsnog de schatting exporteren in excel om enige andere calculaties of wijzigingen uit te voeren.

De tool kun je hier vinden; https://urencalculatie.nl/

Spelbibliotheek (Concept)

Bundels

Elke student heeft wel eens een spel gekocht en is waarschijnlijk bekend met bundel websites. Bij een bundel website betaal je een X bedrag voor een X aantal spellen. Vaak heb je dan niet door hoeveel zo’n spel nou echt waard is en of je theoretisch goedkoper uit bent dan als je 1 van de spellen officieel zou kopen of via een andere website.

Voorbeeld van een bundel op humblebundle.com;

Bibliotheek

Nu had ik het idee om zulk soort bundels te verzamelen in 1 bibliotheek, waarbij je je spellen en licenties centraal houd. Het systeem verzamelt dan periodiek alle spellen in je bibliotheek en voorziet elk spel van een prijs. Ook wordt er een historie bijgehouden van elk spel en zou je grafieken kunnen uitdraaien wanneer een prijs op zijn piek- of daal-moment zit.

Het dashboard laat je de totale waarde zien van je bibliotheek, een verzameling van de duurste spellen in je bezit, wat grafieken en uiteraard een menu om te kunnen navigeren. Het idee is om het systeem uit te breiden dat er meerdere gebruikers kunnen inloggen om hun bibliotheek in te kunnen zien.

Scraper(s)

Hoewel de spellen handmatig ingevoerd moeten worden vanuit je bundelwebsite, wil ik zo min mogelijk interactie geven om je spellen up-to-date te houden. De website dient als een overzichtelijke collectie voor je niet-geclaimde spellen, maar hiernaast worden ze ook elke dag voorzien van een prijs. Dit wordt verzorgd door meerdere scrapers naar Kinguin toe.

Kinguin geeft namelijk een actuele en realistische prijs van je spel. Ze bieden namelijk de goedkoopste prijs aan die je kunt vinden op het internet.  De website zoekt meerdere malen per dag hoeveel geld jouw spellen waard zijn. Tevens haalt hij ook de volledige titel, beschrijving en afbeelding op van je spel.

Leuke sandbox

Dit project bestaat nu al meer dan 7 jaar. Sinds ik ben begonnen met coderen is dit project meegegaan in mijn kennis-curve. Zodra ik iets nieuws wilde proberen kon ik dit uitoefenen op mijn game bibliotheek. Door een gevulde database en veel potentie kon ik alle technieken proberen via het systeem. Zo is de website inmiddels 4x herschreven in 2 versies van WordPress en 1x in Laravel & VueJS.

Magie achter WordPress maatwerk

Probleem

Als je aan WordPress/WooCommerce begint of bent begonnen denk je al gauw dat WordPress een gesloten website bouwer is. Er zijn natuurlijk een hoop thema’s te gebruiken in combinatie met talloze plug-in’s, maar of het past bij jouw wensen is nog maar de vraag. Bovendien maken de extra functionaliteiten die bij de thema en/of plug-ins de website alleen maar trager.

Oplossing

De oplossing is maatwerk! Door code (PHP, Javascript of CSS) komt je wens al dichter bij de realiteit. Persoonlijk gebruik ik hiervoor een zelf ontwikkeld thema en een aangepaste versie van WordPress. Indien de website al bestaat, gebruik ik een kopie van het thema wat al is geïnstalleerd. Hiermee kunnen we alsnog bouwen naar een maatwerk oplossing, maar met iets minder voordelen.

PHP

Door middel van “action- & filter-hooks” kun je met WordPress een heel eind komen. Elk thema en/of plug-in hebben zulke “hooks” in hun code waardoor het mogelijk is om het gewenste resultaat te realiseren.

Voorbeeld; Je wilt aan de onderkant van elke pagina een kaart hebben met alle locaties van je bedrijf. Dit wordt een flinke zoektocht indien je dit voor elkaar wilt krijgen.  Echter kan dit al door code & kennis van Google Maps, Mapbox of een andere geolocatie partij.

Ander voorbeeld; Je wilt je product pagina aanpassen van de bekende e-commerce plug-in “WooCommerce”. Per product moet de beschikbaarheid zichtbaar zijn op basis van je locatie. Hiervoor kun je misschien plug-ins aanschaffen die net niet bereiken wat je wilt, maar door een “action hook” kun je door middel van wat code een veld toevoegen per product die rekening houd met de locatie van de klant.

Laatste voorbeeld; heb je data in een andere applicatie die je wilt tonen in jouw website? Dan kan dat d.m.v. een API. We trekken dan door middel van code de data van de applicatie naar jouw website, in welke vorm die je maar wilt.

Javascript

Tegenwoordig kan alles met JavaScript. In feite zou je elk element kunnen verplaatsen, aanmaken of na een bepaalde tijd laten verdwijnen. Als iets niet kan in PHP, kan het in JavaScript.

Modernere websites of applicaties worden hierom ook direct in deze taal gemaakt. Hiervoor zijn ook speciale pakketten beschikbaar zodat alles zo snel mogelijk laad en het precies doet wat je wilt. Soms komt hier geen eens PHP bij kijken.

CSS

CSS staat voor de vormgeving van je website. Als je niet kunt bereiken wat je wilt in je website bouwer qua vormgeving, kun je dit wel CSS. Tussenruimtes, achtergronden, klik-effecten of andere animaties kunnen allemaal gerealiseerd worden door middel van CSS.

 

Elementor workarounds & bug fixes

Tegenwoordig worden steeds meer WordPress websites gemaakt door Elementor. Dit is een flexibele plug-in waarin informatiewebsites, webshops, forums, blogs en maatwerk websites gemaakt kunnen worden. Elementor wordt dan ook vaak in combinatie met de plug-ins van Crocoblock gebruikt, genaamd “JetEngine”. Zij bieden plug-ins aan die je helpen om het volgende te maken;

  • Blogs
  • Filters
  • Galerijen
  • Vergelijk-functies
  • Boekingssystemen
  • Afspraaksystemen

Mocht je niet je gewenste oplossing vinden in de visuele bewerkprogramma van Elementor, zijn er diverse verborgen functies, “filters” en “hooks” waardoor je met wat code toch kunt bereiken wat je wilt. Inmiddels heb ik voor diverse klanten zulk soort oplossingen mogen bedenken.

Mocht je een blokkade tegen komen in Elementor waar je niet uit komt, twijfel dan niet om contact op te nemen.

Bermuda spirit

Intro

Bermuda spirit is een schoolproject van Dion Kenter, voor zijn Minor Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. De studenten moesten een product op markt brengen en daarbij een onderzoeksrapport schrijven. Mijn rol hierin is het maken van een interactieve kaart met diverse verkooplocaties.

Locaties

Om alle locaties inzichtelijk te maken voor de klant moest er een kaart komen met meerdere stippen die aanduiden waar de locaties te vinden zijn. Het is voor de klant in één oogopslag duidelijk hoeveel locaties er zijn. Per locatie open je een pop-up met foto, adres en meer informatie.

De kaart is gemaakt door middel van MapBox. Mapbox zorgt voor een kaart die je zelf kunt programmeren naar wens. Zo kon ik de locaties voorzien van een X en Y as zodat ze de juiste plek krijgen op de kaart.

Het doel is om in de toekomst meer locaties toe te voegen zodat Bermuda Spirit een groot aanbod kan tonen middels de kaart.

Sublimis

Sublimis Coaching, Consulting & Training is een verzamelplaats van veranderaars, leiders, (agile) coaches, scrum masters, consultants en trainers, die organisaties en medewerkers binnen die organisaties helpen veranderen. Binnen Sublimis hebben zij veel ervaring als veranderaar, (Agile)leider, coach en scrum master en in die rol trajecten opgezet, uitgevoerd en begeleid op het gebied van Agile/Scrum werken, efficiëntie en effectiviteit (Lean/6sigma) en Service Management (ITIL). Zij hebben zowel ervaring in het toepassen hiervan in een operationele omgeving als in een project organisatie.

De website is inmiddels offline omdat de klant op pension is gegaan.

Petdisneyfication

Isa Bredt houd sinds jongs af aan al van tekenen en heeft na haar studie van haar hobby haar werk gemaakt. Hiermee kunnen al haar volgers maandelijks hun dieren opsturen om te laten omtoveren naar Disney figuren. Er was echter één probleem om haar tekening-loterij efficiënt te laten lopen; teveel inzendingen en een hoop handmatig werk.

De bedoeling is om willekeurige mensen te selecteren uit een selectie van duizenden inzendingen. Isa en ik kwamen samen op het idee om een informatie website te combineren met een loterij systeem zodat alles eerlijk en deels automatisch verloopt. De website staat momenteel live en afhankelijk van de actieve momenten kun je je aanmelden voor een mogelijkheid om jouw huisdier om te laten transformeren naar een Disney figuur!