Probleem
Als je aan WordPress/WooCommerce begint of bent begonnen denk je al gauw dat WordPress een gesloten website bouwer is. Er zijn natuurlijk een hoop thema’s te gebruiken in combinatie met talloze plug-in’s, maar of het past bij jouw wensen is nog maar de vraag. Bovendien maken de extra functionaliteiten die bij de thema en/of plug-ins de website alleen maar trager.
Oplossing
De oplossing is maatwerk! Door code (PHP, Javascript of CSS) komt je wens al dichter bij de realiteit. Persoonlijk gebruik ik hiervoor een zelf ontwikkeld thema en een aangepaste versie van WordPress. Indien de website al bestaat, gebruik ik een kopie van het thema wat al is geïnstalleerd. Hiermee kunnen we alsnog bouwen naar een maatwerk oplossing, maar met iets minder voordelen.
PHP
Door middel van “action- & filter-hooks” kun je met WordPress een heel eind komen. Elk thema en/of plug-in hebben zulke “hooks” in hun code waardoor het mogelijk is om het gewenste resultaat te realiseren.
Voorbeeld; Je wilt aan de onderkant van elke pagina een kaart hebben met alle locaties van je bedrijf. Dit wordt een flinke zoektocht indien je dit voor elkaar wilt krijgen. Echter kan dit al door code & kennis van Google Maps, Mapbox of een andere geolocatie partij.
Ander voorbeeld; Je wilt je product pagina aanpassen van de bekende e-commerce plug-in “WooCommerce”. Per product moet de beschikbaarheid zichtbaar zijn op basis van je locatie. Hiervoor kun je misschien plug-ins aanschaffen die net niet bereiken wat je wilt, maar door een “action hook” kun je door middel van wat code een veld toevoegen per product die rekening houd met de locatie van de klant.
Laatste voorbeeld; heb je data in een andere applicatie die je wilt tonen in jouw website? Dan kan dat d.m.v. een API. We trekken dan door middel van code de data van de applicatie naar jouw website, in welke vorm die je maar wilt.
Javascript
Tegenwoordig kan alles met JavaScript. In feite zou je elk element kunnen verplaatsen, aanmaken of na een bepaalde tijd laten verdwijnen. Als iets niet kan in PHP, kan het in JavaScript.
Modernere websites of applicaties worden hierom ook direct in deze taal gemaakt. Hiervoor zijn ook speciale pakketten beschikbaar zodat alles zo snel mogelijk laad en het precies doet wat je wilt. Soms komt hier geen eens PHP bij kijken.
CSS
CSS staat voor de vormgeving van je website. Als je niet kunt bereiken wat je wilt in je website bouwer qua vormgeving, kun je dit wel CSS. Tussenruimtes, achtergronden, klik-effecten of andere animaties kunnen allemaal gerealiseerd worden door middel van CSS.